Tel. 973 48 11 72

Fax 973 48 10 98

Plaça Guitart s/n

Solsona

ics
ics

NOTÍCIES DEL CENTRE SANITARI DEL SOLSONÈS


07/12/2018  El Centre Sanitari recomana fer un bon ús dels antibiòtics

En els darrers anys la proliferació de bacteris resistents als antibiòtics s’ha convertit en una seriosa amenaça per a la salut pública. El mal ús i l’abús d’aquests medicaments fa que perdin eficàcia per tractar malalties que fins al moment es podien guarir fàcilment.

De fet, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta que en alguns països els antibiòtics estan deixant de funcionar per combatre infeccions com la pneumònia, la gonorrea, la tuberculosi o el paludisme. Com a conseqüència, aquestes malalties s’allarguen i s’agreugen i se’n potencia la transmissió a d’altres persones. A més, sense antibiòtics eficaços per prevenir i tractar infeccions, intervencions com el trasplantament d’òrgans, la quimioteràpia per al càncer o la cesària es convertirien en processos d’alt risc.

De fet, les conseqüències del mal ús d’aquests fàrmacs ja són visibles actualment: els antibiòtics tradicionals ja no funcionen per tractar algunes malalties. D’una banda, en alguns països, aquests fàrmacs ja no són eficaços per curar més de la meitat de les persones amb malalties provocades pel bacteri Klebsiella pneumoniae, un bacteri intestinal comú responsable d’infeccions com la pneumònia o les infeccions dels nounats i dels pacients ingressats en unitats de cures intensives. D’altra banda, almenys 10 països han confirmat casos on ha fracassat el tractament de la gonorrea amb els antibiòtics disponibles.

Ens trobem, per tant, davant d’una seriosa amenaça per a la salut pública mundial. Nosaltres decidim si en som espectadors o comencem a actuar per fer-hi front. Impliquem-nos-hi! El bon ús dels antibiòtics és responsabilitat de tots.